- Ierland zal de komende jaren mogelijk zo’n 200.000 koeien ruimen, om klimaatverandering een halt toe te roepen.
- Dat blijkt uit een interne memo, die in handen is van journalisten.
- Het zou gaan om vrijwillige regelingen, aldus het verantwoordelijke ministerie.
- Lees ook: Uitkoopregeling voor boeren die veel stikstof uitstoten: ‘piekbelaster’ kan bedrijf voor 120% van waarde laten uitkopen
Ierland overweegt de komende drie jaar ongeveer 200.000 koeien te ruimen om klimaatverandering tegen te gaan. Dat komt naar voren in een interne memo van het Ierse ministerie van Landbouw, in handen van het Duitse persbureau DPA.
De voorzitter van de belangenvereniging voor Ierse melkveehouders, Pat McCormack, bevestigt aan DPA dat er gesprekken gepland staan tussen melkveehouders en vertegenwoordigers van de regering. McCormack stelt dat dergelijke plannen alleen op vrijwillige basis mogelijk zijn. Ook moet de Ierse regering met geld over de brug komen.
Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw laat aan DPA weten dat de regering boeren vrijwillige en financieel aantrekkelijke opties wil aanbieden.
Ierland dreigt klimaatdoelen niet te halen
Die Ierse milieuwaakhond EPA waarschuwde onlangs dat Ierland zijn klimaatdoelstellingen waarschijnlijk niet zal halen. Het land zou afstevenen op een uitstootreductie van 29 procent in 2030, terwijl het streeft naar 51 procent minder broeikasgassen. Voor de landbouwsector gaat EPA uit van een afname van 4 tot 20 procent tot 2030.
Ierland lijkt een vergelijkbare route te bewandelen als Nederland, dat zogeheten 'piekbelasters' ook wil uitkopen. Boeren kunnen sinds vorige week zien of zij zo'n 'piekbelaster' zijn. Als door hun bedrijf jaarlijks 2500 mol stikstof neerslaat op gevoelige natuur, komen zij in aanmerking voor de regeling. Het gaat dan om neerslag binnen 25 kilometer van het bedrijf. Zij kunnen zich dan laten uitkopen voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf.